top of page
Bektas Duyar

TARAFLAR TACİR İSE KİRA SÖZLEŞEMESİ İLE FAİZ ORANI SERBESTÇE BELİRLENEBİLİR.

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi  2015/1331 E.  ,  2015/6702 K. sayılı kararında her iki tarafın da tacir olduğu ve davanın sebebini oluşturan taşınmazda da davalının ticari faaliyetinde kullanmak üzere kiralandığını belirterek taraflar arasında düzenlenen kira sözleşmesinin Türk Ticaret Kanunu'nun 4/1.maddesi hükmü gereği ticari iş niteliğinde olduğunu ve tarafların tacir olmaları sebebiyle kira sözleşmesinde ki faiz oranını serbestçe kararlaştırılacağı yönünde karar vererek içtihat değişikliğine gitmiştir.


"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ : Sulh Hukuk Mahkemesi Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı itirazın iptali davasına dair karar, Dairemizin 25/11/2014 gün ve 2014/8964-12981 sayılı ilamı ile hükmün bozulmasına karar verilmesi üzerine bu defa davacı ve davalı tarafından yasal süresinde karar düzeltme isteminde bulunulmuş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.

1-Mahkemenin kararında ve Yargıtay ilamında yazılı sebeplere göre, 6100 sayılı HMK.ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK.nın 440.maddesinde yazılı hallerden hiçbirine uymayan davalının karar düzeltme istemi yerinde değildir.

2-Davacının karar düzeltme istemine gelince; Davacı vekili, dava dilekçesinde; kira alacağının tahsili için yapılan takibe davalının haksız olarak itiraz ettiğini belirterek itirazın iptaline karar verilmesini talep etmiştir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, davalının temyizi üzerine, Dairemizin 25/11/2014 tarihli ilamı ile, icra takibine konu edilen temerrüt faizi konusunda 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 120. maddesi çerçevesinde değerlendirme yapılarak bir karar verilmesi gerektiği belirtilerek hükmün bozulmasına karar verilmiş ise de 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 8/1 maddesinde "ticari işlerde faiz oranı serbestçe belirlenebilir" 4/1. maddesinde "Her iki tarafında ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan hukuk davaları ticari dava sayılır", düzenlemeleri bulunmaktadır. Olayımızda davanın her iki tarafı da tacir olup, davanın sebebini oluşturan taşınmazda da davalının ticari faaliyetinde kullanmak üzere kiralanmıştır. Bu durumda taraflar arasında düzenlenen kira sözleşmesinin Türk Ticaret Kanunu'nun 4/1.maddesi hükmü gereği ticari iş niteliğinde olduğunun kabulü gerekir. Taraflar tacir olup sözleşme ile faiz oranı serbestçe kararlaştırılabilir. Bu nedenle tarafların tacir oluşu dikkate alınarak TBK 120.maddesi uyarınca faiz yönünden bozma nedeni yapılmasının hatalı olduğu bu defaki incelemeden anlaşılmakla davacının karar düzeltme isteğinin kabulü ile Dairemizin 25/11/2014 gün ve 2014/8964-12981 Karar sayılı ilamındaki faize ilişkin kısmın kaldırılmasına karar verilmesi gerekmiştir.

SONUÇ: Yukarıda (1) No'lu bentte açıklanan nedenlerle davalının karar düzeltme isteminin reddine ve takdiren 248.00.-TL para cezasının karar düzeltme isteyen davalıdan alınmasına, (2) No'lu bentte açıklanan nedenlerle davacının karar düzeltme isteminin kabulü ile Dairemizin 25/11/2014 gün ve 2014/8964-12981 bozma ilamının kaldırılarak hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz harcının davalıdan alınmasına, karar düzeltme harcı peşin alındığından düzeltme yönünden başka harç alınmasına gerek olmadığına, istek halinde peşin alınan karar düzeltme harcının düzeltme isteyen davacıya iadesine, 01.07.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Son Yazılar

Hepsini Gör

KUSUR BİLİRKİŞİ RAPORU

Bir müvekkilimiz için dava sürecinde trafik bilirkişisi tarafından hazırlanmış , kusur durumlarını gösterir bilirkişi raporu.

AŞKIN ( MUNZAM) ZARAR

Yargıtay 15. Hukuk Dairesince Aşkın zararın varlığının somut delillerle kanıtlanmasının gerekli olmadığı borçlunun temerrüde düşmesinin ...

コメント


bottom of page