top of page
Bektas Duyar

PERT FARKI TAZMİNATI


Sanırım öncelikle pert-total işleminden bahsetmek gerekir. Kimsenin başına gelmesini istemez ama aracımız ile her an kaza yapabiliriz. Kaza sonrası uğraşmamız gereken ve bizleri bekleyen birçok sorun vardır. Bu yazımızda bu sorunların belki de en önemlilerinden birisi olan aracımıza pert total işleminin uygulanmasından bahsedeceğiz….


ARACINIZ NE ZAMAN AĞIR HASARLI(PERT) KABUL EDİLİR??


Aslında bu duruma genelde kasko şirketleri tarafından bazen de karşı aracın trafik sigortası tarafından atanan eksperler karar verir. Şayet aracın onarım maliyeti rayiç bedelinin(piyasa değeri) %70 ve daha fazlasına denk gelirse eksperler araca pert-total işlemi uygulanması için sigorta şirketine bu durumu bir rapor halinde yazılı olarak bildirirler. Sonrasında sigorta şirketi araç sahibi ile iletişime geçerek aracına pert total işlemi uygulanması gerektiğini bildirerek (onay alarak) gerekli işlemlere başlarlar.

Bu arada yukarıda verdiğim %70 oranı kesin bir oran değildir. Eksper bazı durumlarda bu orandan daha az olsa da pert-total işlemi uygulanmasını isteyebilir.

PERT-TOTAL(AĞIR HASARLI) İŞLEMİ UYGULANAN ARACINIZ SİZDE KALABİLİR Mİ?


Bu soruya cevabımız evet. Hukukumuz böyle bir durumda sigorta ettirene seçimlik haklar tanımıştır. Dilerseniz kazalı aracı kendi uhdenize alabilir dilerseniz sigorta şirketine bırakabilirsiniz. Ama sigorta şirketi ben perte çıkmış aracı almıyorum diyemez. Genelde aracın pert hali sizin de onayınız alınarak sigorta şirketi tarafından bu işi yapan firmalara satılır.


SİGORTA ŞİRKETİ BANA İBRANAME VE MUTABAKATNAME İMZALATMAK İSTİYOR

NE YAPMALIYIM?

İlk olarak sigorta şirketi aracın rayiç bedelini tespit eder. Sonrasında aracın hasarlı hali için bu işi yapan bir firma ile anlaşarak kazalı aracın bedeli belirlenir ve bu aşamadan sonra sigorta şirketi sizi arayarak ibraname ve mutabakatname belgelerini imzalatmak isteyecektir. Peki imza atarken nelere dikkat etmeliyiz? Sigorta şirketi güçlü konumda , sigortacı ise iltihaki-katılmacı konumunda olduğu için imza atmama gibi bir durum pek söz konusu olmaz . O vakit haklarınızı nasıl koruyacaksınız? Bu durumda derdimize derman olan en önemli şey ihtirazi kayıt şerhi düşmektir.


İHTİRAZİ KAYIT ŞERHİ

Hemen ismine bakıp da gözünüz korkmasın. Siz siz olun imza atarken mutlaka “ilerde doğacak haklarım saklı kalmak koşulu ile…” yazın ve imzanızı atın. İşte bu kadar. Ola ki sonradan aracınızın bedelinin size ödenen bedelden daha fazla olduğunu öğrendiniz. Düştüğünüz bu şerh haklarınıza sonradan ulaşmak için çok büyük fayda sağlayacaktır.


PERT FARKI TAZMİNATI NEDİR?

Sigorta şirketi tarafından size ödenen rayiç bedel genelde düşük olacaktır. İşte sigorta şirketinizin belirlediği bu bedel ile asıl rayiç bedel arasındaki fark pert farkı tazminatının konusunu oluşturur.


PERT FARKI TAZMİNATI ALMAK İSTİYORUM, NE YAPMALIYIM?

Sigorta şirketi aracınıza pert-total işlemi uyguladı ve sonrasında şirket ile anlaşarak bir rayiç bedelde anlaştınız. Para da hesabınıza yattı diyelim. Belirli bir müddet sonrasında aracınızın sigorta şirketince belirlenen bedelden daha yüksek bir bedel ile piyasa da alıcı bulduğunu öğrendiniz. Bu durum hiç hoş değil. Kim bu duruma düşmek ister ki? Eğer böyle bir durum sizin başınıza geldiyse hemen bizlerle ya da bizim gibi bu konuda uzmanlaşmış bir meslektaşımız ile iletişime geçin. Yok arkadaş ben kendi başıma bu işi hallederim diyor iseniz öncelikle sigorta şirketinize yazılı bir beyanda bulunup fark tazminat bedelinin hesaplanarak tarafınıza yatırılmasını istemeniz gerekmektedir. Genelde sigorta şirketleri bu isteğinize ya hiç yanıt vermemekte ya da olumsuz geri dönüş yapmaktadır. Sigorta şirketiniz olumsuz yanıt verdikten sonra ya da hiç yanıt vermediğinde yasal süreler dolduktan sonra konuyu Sigorta Tahkim Komisyonuna ya da genel mahkemelere taşıyarak alacağınıza kavuşabilirsiniz. Sizlere tavsiyem genel mahkemeler yerine Sigorta Tahkim Komisyonunu tercih etmenizdir. Neden mi? Alacağınıza kavuşmanızda en hızlı çözüm yolu olacaktır da o yüzden. Genel mahkemelerde süreç çok uzun ve meşakkatli olmak ile beraber yapacağınız masraflar daha komisyona göre daha yüksek olacaktır.



Son Yazılar

Hepsini Gör

KUSUR BİLİRKİŞİ RAPORU

Bir müvekkilimiz için dava sürecinde trafik bilirkişisi tarafından hazırlanmış , kusur durumlarını gösterir bilirkişi raporu.

AŞKIN ( MUNZAM) ZARAR

Yargıtay 15. Hukuk Dairesince Aşkın zararın varlığının somut delillerle kanıtlanmasının gerekli olmadığı borçlunun temerrüde düşmesinin ...

Comments


bottom of page